Nová horáreň


Miesto:
Horná Suča, Slovensko
Úžitková plocha:
184,6m2 + 23,8m2 (garáž) + 25,9m2 (terasa)
Realizácia:
2012
Projekt team:
Rado Buzinkay, Andrej Ferenčík, Jakub Viskupič, Tomáš Krištek

Na samote v Bielych Karpatoch, niekoľko sto metrov od českej hranice, sme navrhli rekreačný dom, susediaci s pôvodnou horárňou. Jednoduchý dom vyrástol na základoch vyhorenej šopy rovnakej veľkosti a je orientovaný do spoločnej záhrady. Systém posuvných okeníc umožňuje dom v neprítomnosti majiteľa úplne uzavrieť, po príchode zas za niekoľko minút úplne otvoriť. Krytý gánok funguje ako filter pred vstupom do domu a zároveň chráni pred slnkom a dažďom.

Obytný priestor je otvorený cez dve podlažia. Spálňa na spodnom podlaží patrí rodine, horná spálňa, prístupná z galérie, je pre hostí a vyspí sa v nej sedem ľudí.

Dom je zatiaľ iba čiastočne sebestačný, voda pochádza z vlastnej studne na pozemku, kúri sa drevom. V prípade potreby je možné dom odpojiť od elektrickej prípojky a využívať diesel generátor.

FaLang translation system by Faboba